GOLD COAST RESIDENCE

THE-COLLECTION-LOGO

GOLD COAST RESIDENCE – 3,950 sf

This design-build condominium in Chicago’s Gold Coast functions as the clients’ pied-a-terre. Our primary project challenge was to weave a modern thread into the architectural language of this residence while still appealing to the client’s more traditional style. We accomplished this through use of both timeless details and finishes. A classic white kitchen with a neutral cream quartzite supported the transitional feel in addition to the use of polished nickel hardware and decorative lighting.

The entry foyer and hallway incorporated a stepped light cove, herringbone wood inlay, and custom wood niches that housed the home owner’s cherished bronze sculptures. The hand painted cream wallcovering helped to add reflectivity and contrast against the white framing, creating a gallery.

We also used hand painted blue silk patterned wallcovering in the powder room supported a more formal look and feel. The custom onyx stone top pulls the blue tones from the walls and the backlit mirror has a bevel design that creates a more decorative, transitional look. The onyx is repeated in the bar, along with beveled antique mirror backsplash tiles. Again, weaving common details throughout the home.

The spa like master bathroom possesses separate vanities that were designed as individual furniture pieces with the white marble waterfall legs and built-up top. We also gave careful consideration to the layout and site lines in this grand bathroom. The tub and herringbone stone tile design is the main focal point centered in the room. This herringbone pattern references the wood entry herringbone pattern, maintaining a common thread in the design. The shower and toilet room flank the tub with symmetrical glass doors.

In addition to the design and construction, Centaur Interiors provided furnishings consultation for this client as well, which provided a true turnkey service. We inventoried the client’s existing furnishings and sourced new pieces to fill in the gaps. It was important that the new furnishings married with the existing, traditional pieces. The result was a truly rich and curated looking home that reflected the clients taste in their home away from home.